5 februari 2025

De lerende organisatie als veranderinstrument

image for De lerende organisatie als veranderinstrument image

Tekst Marco Derksen
Marco Derksen is digital strateeg en een gids die organisaties helpt bij het navigeren door de uitdagingen en kansen van de digitale toekomst

De digitale netwerksamenleving vraagt van organisaties dat zij zich voortdurend aanpassen aan een snel veranderende wereld. Traditionele veranderstrategieën, gekenmerkt door top-down gestuurde processen, rigide planningen en hiërarchische structuren, worden steeds minder effectief. Hoe kunnen organisaties dan toch succesvol veranderen? De oplossing ligt in de lerende organisatie.

Het concept van de lerende organisatie, geïntroduceerd door de Amerikaanse wetenschapper Peter Senge in de jaren negentig, biedt een krachtig alternatief voor traditionele veranderstrategieën. Senge introduceerde vijf kernprincipes: persoonlijk meesterschap, mentale modellen, gedeelde visie, teamleren en systeemdenken. Vooral het systeemdenken is cruciaal, omdat het organisaties in staat stelt complexiteit holistisch te benaderen en patronen te herkennen, in plaats van zich enkel op individuele gebeurtenissen te richten. Dit zorgt voor een flexibele en responsieve organisatie die zich continu kan aanpassen aan haar omgeving.

Leren en professionele identiteit

Hoogleraar leren, ontwikkelen en gedragsverandering aan de Vrije Universiteit Manon Ruijters heeft het concept van de lerende organisatie verder verrijkt door te benadrukken dat leren niet alleen draait om het verwerven van kennis en vaardigheden, maar ook om het vormen van een professionele identiteit die aansluit bij de veranderende eisen van de omgeving. In deze context is het belangrijk dat organisaties niet alleen investeren in opleidingen en trainingen, maar ook in het ontwikkelen van een cultuur waarin medewerkers de ruimte krijgen om te experimenteren en hun eigen rol en identiteit te herdefiniëren.

Verandering als emergent proces

Hoogleraar implementation and change management aan de Open Universiteit Nederland Thijs Homan, bekend om zijn kritische blik op verandermanagement, biedt een ander perspectief. Hij stelt dat organisatieveranderingen niet op de traditionele manier te managen zijn. In plaats daarvan pleit hij voor een benadering die de complexiteit en onvoorspelbaarheid van veranderingsprocessen erkent. Homans visie sluit aan bij het idee van de lerende organisatie als een continu en emergent proces, in plaats van een geplande interventie. Hij benadrukt dat verandering in organisaties niet top-down gestuurd kan worden, maar ontstaat vanuit lokale interacties en initiatieven van medewerkers. Leiderschap wordt daarbij gezien als iets dat overal in de organisatie kan opduiken, en niet draait om controle, maar om het faciliteren van informele processen en het ondersteunen van zelforganiserende dynamieken.

Dit proces vraagt om meer dan enkel flexibiliteit en aanpassings-vermogen: het vereist ook een cultuur waarin diversiteit en inclusiviteit centraal staan. Verandering gedijt namelijk het best in omgevingen waar ruimte is voor verschillende perspectieven en waar actief gezocht wordt naar nieuwe inzichten, ook van buiten het eigen systeem. Diversiteit in teams, inclusief denken en werken, en het vermogen om te leren van andere systemen zijn cruciaal om succesvolle veranderingen te realiseren.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 40: Alles is informatie. Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *