17 augustus 2023

Demo Donderdag: privacy-by-design uit de kinderschoenen?

image for Demo Donderdag: privacy-by-design uit de kinderschoenen? image

Op 24 augustus aanstaande organiseren RDDI, Doc-Direct en het Nationaal Archief een Demo Donderdag. Het thema is: volwassen omgaan met persoonsgegevens; privacy-by-design uit de kinderschoenen? Friso van Dijk zal zijn ervaringen delen met het waarborgen van privacy door overheidsorganisaties. Van Dijk voltooide zijn PhD rondom privacy-by-design aan de Universiteit parallel aan zijn werkzaamheden als Privacy Officer bij overheidsorganisatie P-Direkt. In zijn onderzoekstraject ontwikkelde hij een volwassenheidsmodel waarmee het privacygedrag van een organisatie en haar medewerkers kan worden geëvalueerd. 

Met de privacy-volwassenheidsmeting biedt Van Dijk organisaties concrete handvatten voor organisaties die zich verder willen ontwikkelen in privacy. Daarvoor hoeven zij enkel een aantal vragen te beantwoorden. Maar wat moeten en kunnen we daarvoor verwachten van onze systemen en waarvoor zullen we moeten rekenen op wilskracht van medewerkers? En zit de huidige privacywetgeving toekomstbestendige dienstverlening niet ook juist in de weg? Proactieve dienstverlening vanuit de overheid begint immers veelal bij gedetailleerde identificatie van de burger. Verandert de waarde van privacy in een informatiesamenleving?

Als deze vragen uw interesse rondom het onderzoekstraject van Friso van Dijk wekken, kunt u zich aanmelden de digitale Demo Donderdag, donderdag 24 augustus om 10.30 via Microsoft Teams. Meld u aan door een mailtje te sturen naar p.h.vanhoudt@minocw.nl. Mocht u in het verleden een mail ter uitnodiging van een voorgaande Demo Donderdag hebben gekregen, dan hoeft zich niet aan te melden. U ontvangt dan vanzelf een mailtje met de uitnodiging.

Demo Donderdag is in 2021 in het leven geroepen. De informele digitale sessies duren 45 minuten en vinden elke derde donderdag van de maand plaats. Elke sessie vertelt een gastspreker iets over een nieuwe high tech applicatie in de informatiesector. Om vervolgens samen tot nieuwe inzichten te komen. Inzichten die getriggerd worden door het verhaal van de gastspreker. Demo Donderdag is toegankelijk voor iedereen die meer wil leren over hoe we in de toekomst om moeten gaan met informatiehuishouding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *