29 november 2022

Eerste digitale archief overgebracht naar e-depot Groninger Archieven

image for Eerste digitale archief overgebracht naar e-depot Groninger Archieven image

Het eerste digitale archief van de gemeente Groningen is overgebracht naar de Groninger Archieven. Het gaat om het archief van de Concernbekendmakingen uit de periode 2012-2015.

Fysiek archiefmateriaal wordt al jarenlang opgeslagen in speciaal ontworpen ruimtes met de juiste luchtvochtigheid en temperatuur. Voor digitaal archiefmateriaal zijn andere omstandigheden nodig. Hiervoor heeft Groninger Archieven een elektronisch depot aangeschaft en ingericht: het e-depot.

Voordat een archiefstuk op de digitale plank van dit e-depot kan worden gezet, moet het aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het bestandsformaat waarin het archiefstuk is opgeslagen, is bijvoorbeeld van belang, net als de beschrijvende gegevens die nodig zijn om het stuk terug te kunnen vinden en te kunnen begrijpen.

De afgelopen jaren hebben de gemeente Groningen en de Groninger Archieven gezamenlijk onderzocht en uitgewerkt welke voorwaarden er precies nodig zijn om een stuk op te nemen in het e-depot. Met de opname van de Concernbekendmakingen is deze fase afgerond en worden meer digitale archieven overgedragen van de gemeente naar de Groninger Archieven.

Bekendmakingen zijn volgens de Groninger Archieven een belangrijk communicatiemiddel voor gemeentes om hun burgers te informeren over de zaken die voor hen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld over besluiten van het college van burgemeester en wethouders, algemeen bindende voorschriften en beleidsregels.

Bron: RTV Noord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *