1 april 2024

Digitale archivering in België

image for Digitale archivering in België image

Tijdens de afgelopen KIA Thematiendaagse werd een van de bijeenkomsten georganiseerd door AIDA, een consortium van erfgoedinstellingen uit België. Die ging over het verkennen van de wereld van digitale archivering en de uitdagingen waarmee bewaarinstellingen worden geconfronteerd bij het behouden van digitale schatten op oude dragers.

Het consortium wil door samenwerking en het “poolen” van kennis en middelen een aantal strategieën en oplossingen ontwikkelen voor de preservatie en het ter beschikking stellen van digitale privaat­rechtelijke archieven. Voor de toekomst van het digitaal erfgoed wordt onder andere gekeken naar innovatieve oplossingen zoals diensten voor Ingest van Born-Digital Archieven, toegespitst op erfgoed­instellingen. Daarnaast bouwt zij samen met partners aan een actieve gemeenschap voor digitale privaat­rechtelijke archieven.
AIDA functioneert als kennisnetwerk voor digitale preservering waarbij ze onder andere ingaat op captatie, ondersteunen van digitale archieven van oude dragers, opnemen (ingest) van digitale archieven in een preserveringssysteem en archieven veilig opslaan en preserveren zodat ze authentiek, integer, vindbaar en bruikbaar blijven.
Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat in België? Kijk dan naar de informatie over de AIDA-bijeenkomst van de KIA Thematiendaagse. Heb je een vraag over de groep of het community-platform KIA, stuur dan een mail naar info@kia.pleio.nl.

*Dit servicebericht verscheen oorspronkelijk in Od 35: Buitenland. Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.

Beeld: KIA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *