10 oktober 2023

Digitale gremlins

image for Digitale gremlins image

Rens van der Vorst is zelfbenoemd technofilosoof. En wel een met een boodschap: digitalisering is alom aanwezig en we moesten ons er maar eens flink tegen verzetten. Tenminste… Tegen slechte digitalisering. Dat is de kern van zijn verhaal in Digitale Gremlins; slimme sabotages om je te onttrekken aan de greep van het algoritme.

Dat verzet mag op tal van manieren. De puntjes op de QR-codes op een terrastafeltje met een stift aan elkaar verbinden, Netflix-series bewust niet afkijken en spamberichten… Gewoon terugspammen! Alles met het doel om het menselijk contact te herstellen en de IT-bedrijven niet te spekken met onze data. Bijkomend voordeel, de wereld krijgt weer meer humor. Was de humor weg door digitalisering dan? Jazeker, ga maar na. Online vergaderingen zijn stuk voor stuk volstrekt humorloos, aldus de auteur.

Verwende wezentjes
In een heel leuk boek zet de auteur de verschillende verdienmodellen op een rij. Ook waarom mensen erin tuinen. Ergens weten we het ook wel dat IT-bedrijven flink verdienen aan onze data, maar het is zoals met vlees eten. We hebben een hekel aan het slecht behandelen van vee maar eten toch vlees. Waarom? We kunnen onze ratio prima onderdrukken als het maar om meer gemak, genot en comfort gaat. Dan zijn we verwende wezentjes die ons weinig laten ontzeggen. En dan maken we onszelf ook nog eens wijs dat we in control zijn.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 29: 1 jaar Woo. Lees hier verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *