16 december 2022

Ergernis

image for Ergernis image

Ik wilde me er eigenlijk niet meer druk over maken. Ik ging er eigenlijk ook vanuit dat het juist in dit geval niet meer zou gebeuren. Maar toch… Ik maak me er druk over en ik zie het op te veel plaatsen toch weer gebeuren. Waar ik het over heb? De Wet open overheid, oftewel de Woo. Deze nieuwe wet trad dan toch, na een lang aanlooptraject, afgelopen mei in werking.

De jaren daarvoor is er veel over de wet gesproken. In ons mooie vakgebied en daarbuiten. De Woo zou een fantastische kans zijn om informatiebeheer die positie te geven waar het al zo lang naar streeft. In het hart van de organisatie met verbindingen naar alle andere afdelingen. Het streven naar openbaarheid en transparantie gaat immers iedereen in de organisatie aan. En draaide de Woo niet om informatie? De uitgelezen kans om Informatiebeheer op de juiste wijze te positioneren. Met daarbij ook de bijbehorende middelen om die zo gewenste transparantie mogelijk te maken. Een prima uitgangspositie, toch?

Waarom maak ik me dan toch weer druk? Het gaat om twee aspecten die spelen rond de Woo. Ten eerste hoor ik nog veel te vaak dat organisaties (ik weet: een vaag begrip, maar ik bedoel in dit geval de beslissers, het management, directie, hoofden, etcetera) heel erg druk bezig zijn met de juridische aspecten. Woo-juristen nemen het voortouw, denken alles te kunnen regelen vanuit het wettelijke perspectief en richten het proces vanuit dat oogpunt in. En blijkbaar vindt het management dit prima. Is daar dan niemand die begrijpt dat als je de basis (lees informatie­beheer) niet op orde hebt, je geen idee hebt wat je dan allemaal openbaar gaat maken? En dat het misschien wel handig is om Informatiebeheerders bij de implementatie te betrekken? Blijkbaar niet. Zo hoorde ik laatst een Woo-jurist met droge ogen beweren dat hij eigenlijk geen informatiebeheerders in zijn organisatie kende en ook geen behoefte heeft om ze te leren kennen, laat staan samenwerken.

Het tweede aspect van mijn ergernis is toch ook dat wij, als vakgebied, dit nog steeds laten gebeuren. Als jezelf respecterende professional moet je gewoon aan tafel zitten bij een Woo-project. Ik hoop (en ga ervan uit) dat het op vele plekken wel gebeurt, maar heb afgelopen maanden ook vaak gehoord dat afdelingen Informatiebeheer niet aan tafel zitten. Dat zou toch niet moeten kunnen?

NB. Een positieve eindnoot. Van de week zag een vacature voor een Woo-functionaris van de gemeente Sittard-Geleen, waarin ervaring als adviseur informatiebeheer een pre is. Het kan dus wel!

*Dit artikel is geschreven door Eric Kokke en verscheen oorspronkelijk in Od 23 in november 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *