1 juni 2009

Eventure DIV… if you dare!

image for Eventure DIV… if you dare! image

“Weer eens wat anders, dan met z’n allen in een grijs zaaltje, braaf luisterend naar een spreker.” De voormalige machinehal is omgetoverd tot hippe netwerkruimte. Statafels met computers staan kriskras door de ruimte, in de hoeken zijn loungeruimtes ingericht. Twee bars serveren lekkere broodjes, salades en verse fruitsapjes. Gele tekstballonnen roepen op tot een actieve houding: “Don’t react. Interact!” En: “Wie in deze ruimte ken je nog niet?” Bij binnenkomst ontvangen alle deelnemers een poken, een klein ‘poppetje’ als digitaal visitekaartje.

“Weer eens wat anders, dan met z’n allen in een grijs zaaltje, braaf luisterend naar een spreker.” De voormalige machinehal is omgetoverd tot hippe netwerkruimte. Statafels met computers staan kriskras door de ruimte, in de hoeken zijn loungeruimtes ingericht. Twee bars serveren lekkere broodjes, salades en verse fruitsapjes. Gele tekstballonnen roepen op tot een actieve houding: “Don’t react. Interact!” En: “Wie in deze ruimte ken je nog niet?” Bij binnenkomst ontvangen alle deelnemers een poken, een klein ‘poppetje’ als digitaal visitekaartje. Even ‘de handjes’ van de pokens op elkaar en je netwerk is weer met de contactgegevens van één persoon uitgebreid.

Persoonlijke ervaringen
Maes: “Best practices komen vaak aan de orde op congressen en seminars. Maar eigenlijk ben ik meer geïnteresseerd in persoonlijke ervaringen en de valkuilen van projecten. Netwerken geeft bovendien de mogelijkheid bijvoorbeeld plannen van aanpak en communicatieplannen met elkaar uit te wisselen. Die interactie gebeurt juist tijdens pauzes en de borrel.” Genetwerkt wordt er zeker, tijdens het eventure. In het begin praten bezoekers vooral met bekenden, maar al snel wordt de schroom overwonnen en worden collega’s van andere organisaties of een van de standhouders aangesproken of betrokken in de gesprekken. Overal staan plukjes mensen rondom statafels of zitten in de loungehoeken. Maar ook buiten in de stralende meizon vormen zich netwerkende groepjes.

Speednetwerken met expert
Deelnemers kunnen met een tiental experts speednetwerken: in vijf minuten bijpraten over een onderwerp naar eigen keuze. Met Martin Berendsen van het Nationaal Archief bijvoorbeeld. Hij is enthousiast over het concept: “Vijf minuten is genoeg. Als het in die tijd niet lukt de kern uit te leggen, lukt het in een uur ook niet.” Hij krijgt vragenover carrières, concrete projecten en meningen over de richting van het Nationaal Archief voorgeschoteld. Jip van der Valk van Strategy Partners Nederland is ook expert: “Speednetwerken zorgt ervoor dat mensen loskomen, de schroom is snel weg.”

DIV’er 2.0
Het evenement past perfect bij de moderne DIV-medewerker, ook wel ‘DIV’er 2.0’ genoemd. Rob Sweijen, afdelingshoofd bij de gemeente Haarlem: “DIV zit van oudsher aan het eind van het proces, het archiveren van papier. Die rol verplaatst zich steeds meer naar voren: wat zijn de wensen van klanten, wat is hun informatie behoefte en hoe kun je die klant faciliteren? Je komt er niet meer met een stempel op een brief. Inzicht in bedrijfsprocessen wordt steeds belangrijker. Dat vraagt om andere vaardigheden en een meer communicatieve houding.” Die actieve communicatieve houding is ook broodnodig op zo’n netwerkbijeenkomst. Deelnemers maken hun eigen programma; wat je leert op de dag hangt af van je eigen initiatief om op mensen af te stappen.

Dóór!
Het idee van Maes en Kuijpers1 sloeg aan. Dat bleek ook toen in de loop van de dag verschillende mensen zich aandienden voor de organisatie. Met eigen ideeën om het volgende eventure invulling te geven. DIV… if you dare wordt dus vervolgd!

post@marielle-schrijft.nl


1 ‘DIV… if you dare’ is een persoonlijk initiatief van Neeltje Kuijpers (Kennislab/ICTU) en Esther Maes (Brandweer gemeente Den Haag), dat mede mogelijk werd gemaakt door Kennislab en SOD-Opleidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *