5 april 2023

Gebruiker voor het voetlicht

image for Gebruiker voor het voetlicht image

Een essentiële reden voor het bestaan van het vakgebied archief- en informatiebeheer is ervoor te zorgen dat informatie teruggevonden kan worden. De gebruiker staat daarbij centraal. Het belangrijkste doel: hem of haar op weg helpen. Zoals gebeurt op het Kennisplatform Informatie & Archief (KIA).

Ik mag mezelf gelukkig prijzen, want ik heb ruim een jaar voor KIA gewerkt, waarna ik aanjager (groepsbeheerder) ben geworden van het Kennisplatform Dienstverlening. Daardoor weet ik dat het team achter KIA goed luistert naar de behoeften van de gebruikers. Wensen worden gehoord, getoetst, en waar mogelijk ingelost. Allemaal om kennisdeling via het platform te stroomlijnen. Goed voorbeeld doet volgen.

Neem bijvoorbeeld de rubriek Best Practices. Onder de leden van KIA bleek aan de ene kant een grote behoefte aan het kunnen vinden van best practices op allerlei terreinen. Aan de andere kant bleek niemand bereid deze te delen. Vanuit KIA is toen de handschoen opgepakt in de vorm van interviews met een of twee bij zo’n best practice betrokken collega’s in het land. Daarbij valt er niet alleen veel te leren van de successen, maar ook van de mislukkingen en lessons learned tijdens de aanpak.

Uitwisseling
Dat dit goede voorbeeld vervolg heeft gekregen, blijkt onder andere uit het Kennisplatform Dienstverlening. Via dit Kennisplatform worden geregeld digitale kennisdeelsessies georganiseerd, die niet langer dan een uur duren. Liefkozend kregen deze sessies al snel de naam uitwisseluurtje. Over de loop van de laatste paar jaar zijn al allerlei onderwerpen de revue gepasseerd. Onderwerpen die allemaal, in meer of mindere mate, raakvlakken hadden met (archief)dienst­verlening. Denk daarbij aan de inzet van sociale media, het fenomeen Openbaar­heidsdag, de inzet van (audio)visuele hulpmiddelen of het inwerken van nieuwe collega’s.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 22: De gebruiker centraal. Lees hier verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *