Als gemiddelde gemeente is het een uitdaging om in de gaten te houden aan welke wetten je allemaal moet voldoen, laat staan welke concrete stappen je moet nemen. Vanuit het programma Grip op Informatie van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) worden gemeenten ondersteund bij onder andere de implementatie van de Wet open overheid (Woo).
De Woo heeft tot doel om de overheid transparanter te laten worden. De wet is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
Optimale keuzes
Als ondersteuning van gemeenten1 is een meerjarenplan2 opgesteld, dat helderheid geeft over de vraag waarin de VNG kan helpen, maar ook waarin niet. In vergelijking met de rijksoverheid zijn beperkte extra financiële middelen beschikbaar voor decentrale overheden om meer grip te krijgen op de informatiehuishouding. Voor alle duidelijkheid, meer grip betekent niet 100 procent grip hebben op alle data maar wel inzicht in de risico’s die je als overheidsorganisatie loopt en in de meest optimale keuzes vanuit risicomanagement. Organisaties voldoen bijvoorbeeld al jaren niet aan de wettelijke eis om data volgens de geldende selectielijsten te vernietigen.
Vanuit juridisch perspectief bekeken is dit een wettelijke plicht, maar in de dagelijkse praktijk wordt hier niet zo zwaar aan getild. Het wordt pas interessant, zodra er data beschikbaar komen die feitelijk niet meer beschikbaar hadden moeten zijn en bijvoorbeeld over persoonsgegevens gaan of nadelig kunnen zijn voor het imago van een organisatie. Het meerjarenplan heeft als doel dat gemeenten meer grip krijgen op hun informatievoorziening en stimuleert gemeenten (voor zover nodig) hopelijk om de Woo te implementeren.
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 37: Informatiewetten vertaald naar de praktijk. Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.
Beeld: Shutterstock