19 januari 2023

Ict-kosten Belastingdienst enorm gestegen

image for Ict-kosten Belastingdienst enorm gestegen image

De Belastingdienst gaf vorig jaar 849 miljoen uit aan ict. Het geld ging grotendeels naar onderhoud en reparatie van verouderde computersystemen. Dat schrijft NRC.

De afgelopen tien jaar stegen de kosten voor de ict-systemen bij de Belastingdienst enorm. In 2012 gaf de dienst 469 miljoen euro uit aan zijn digitale systemen. In 2022 was dat 849 miljoen; bijna een verdubbeling.

Het draaiend houden van oude systemen – soms stammend uit de jaren zeventig – wordt elk jaar duurder, weet NRC uit cijfers van het ministerie van Financiën. Bijna alle tijd, geld en mankracht gaan op aan het in de lucht houden van oude systemen en invoeren van nieuw belastingbeleid, waardoor de dienst te weinig ruimte heeft voor noodzakelijke ict-vernieuwingen.

Ambtenaren trokken jaren geleden al aan de bel bij bewindslieden over de penibele staat van de Belastingdienst. Niet alleen de ict-systemen zorgen voor problemen, ook het personeelstekort en daarmee gepaard gaande slechte bereikbaarheid van de Belastingdienst maken dat het werk niet naar behoren kan worden uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *