21 april 2022

Aan de slag met informatieveilig gedrag

image for Aan de slag met informatieveilig gedrag image

Meer bewustzijn over informatieveiligheid leidt vaak nog niet tot daadwerkelijk informatieveiliger gedrag. De Wegwijzer Informatieveilig Gedrag focust op gedragsverandering. De aanpak is ontwikkeld voor de zorg, maar kan ook andere organisaties op weg helpen naar een gerichte aanpak.

Games, workshops, eLearnings: er zijn vaak legio mogelijkheden voor acties. Maar acties voor informatieveiliger gedrag worden meestal gekozen op gevoel of wat men denkt dat werkt. Daarbij is de effectiviteit van acties vaak onbekend, terwijl er wel veel tijd en geld in wordt geïnvesteerd. Het loont om eerst onderzoek te doen naar wat effectief is, en niet direct in de actie te schieten. Daarnaast is het belangrijk heel specifiek te zijn in het gedrag wat je wil bewerkstelligen.

De wegwijzer bestaat uit 6 stappen naar een effectieve interventie, ontwikkeld op basis van inzichten uit de praktijk en de wetenschap. Eén van de stappen is om de gedragsfactoren te onderzoeken. Naast kennis, houding en vaardigheden zijn er immers meer factoren die het gedrag bepalen. Denk aan de sociale omgeving, en de tijd die iemand beschikbaar heeft. Met een goede analyse begrijp je waarom collega’s kiezen voor het huidige gedrag in plaats van voor het gedrag dat wenselijk is voor informatieveiligheid. Die kennis helpt je de juiste interventies kiezen, die passen bij het probleem en de mensen in jouw organisatie.

Bron: Digitale Overheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *