Het kabinet heeft vorige week de Internationale Cyberstrategie gepresenteerd. De strategie moet Nederland van 2023 tot 2028 behoeden voor digitale dreigingen.
Doelen van de cyberstrategie zijn het tegengaan van cyberdreigingen van staten en criminelen; het versterken van democratische en mensenrechtelijke principes online; en het behoud van een wereldwijd verbonden, open, vrij en veilig internet.
Om die doelen te bereiken, zet Nederland in op drie maatregelen. Ten eerste zal het beschikbare instrumenten ‘proactiever, meer geïntegreerd en strategischer’ inzetten. Dat gaat bijvoorbeeld om diplomatie in samenwerking met andere EU-lidstaten of sancties.
Om democratische en mensenrechtelijke principes online te versterken werkt Nederland samen met andere landen, onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit hoe internationaal erkende principes in de digitale ruimte moeten worden toegepast om de wereldwijde cyberveiligheid te vergroten.
Om een wereldwijd open, vrij en veilig internet te behouden zal Nederland de publieke kern van het internet beschermen. Daarbij zal Nederland de betrokkenheid van opkomende landen bij vraagstukken over het beheer van het internet bevorderen en expertise delen om de cybercapaciteiten van deze landen verder te versterken, is te lezen in de cyberstrategie.