9 februari 2024

IRMA wijst Haagse informatie­huishouding de weg

image for IRMA wijst Haagse informatie­huishouding de weg image

Net als andere gemeenten werkt Den Haag hard om haar hybride informatiehuishouding op orde te krijgen. Een van de middelen daarvoor is de ontwikkeling van de domeinarchitectuur IRMA. Onder meer dankzij de nominatie voor de Od Kwaliteitsawards nemen andere gemeenten dit model nu over.

De gemeente Den Haag voldoet, volgens een nulmeting, voor 70 procent aan de eisen die de Woo stelt aan het actief openbaar maken van informatie. Zo zijn bijvoorbeeld het subsidieregister, de Wob-besluiten en Woo-besluiten online te vinden, net als de jaarlijkse gemeentebegroting. Ook werkt de gemeente hard om te voldoen aan de eisen van de Archiefwet en de informatiehuishouding op orde te krijgen. Want zowel actieve als passieve openbaarmaking wordt lastig als je informatie niet kunt vinden.

Domeinarchitectuur
De gemeente Den Haag heeft de afgelopen 7 jaar gewerkt aan de ontwikkeling van een eigen, praktisch toepasbare domeinarchitectuur die kaders en richtlijnen meegeeft voor de verbetering van de informatiehuishouding binnen verschillende vakgebieden. Van IT-architectuur, security tot datamanagement. Sinds vorig jaar is die architectuur live gegaan op een speciale website onder de naam IRMA (Informatiebeheer Referentie Model Architectuur). ‘We wilden echt een brug slaan tussen de verschillende expertises,’ vertelt Koen Bakker, teamleider informatiebeheer en lead gegevensmanagement van de gemeente Den Haag. ‘Door de informatie goed neer te zetten wordt de focus gericht op samenwerking tussen, en meer samenhang met, alle expertises. Daarnaast bleek de Archiefwet in de praktijk nog niet zo goed te werken. Die gaat immers vooral over papier en eeuwig bewaren.’

De inschrijving voor de Od Kwaliteitsawards 2024 is geopend! Verdient jouw organisatie de aanmoedigingsprijs? Schrijf je dan nu in via het aanmeldformulier.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 33: Od Kwaliteitsawards. Lees hier verder

Beeld: Gemeente Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *