Het is inmiddels alweer 2 jaar geleden dat de Wet open overheid (Woo) in werking is getreden. Tijd voor een evaluatie. Vincent Lageweg ging in gesprek met Investico-journalist en oprichter van de Stichting Samenwerking Passieve Openbaarmaking Overheidsinformatie Nederland (SPOON) Tim Staal.
SPOON probeert op een constructieve manier bij te dragen aan het verbeteren van het afhandelen van Woo-verzoeken. Wat bedoel je daarmee?
Tim Staal: ‘Woo-verzoekers worden soms gezien als lastige mensen die om informatie vragen. Het is daarom heel belangrijk dat juist bij dit onderwerp de mensen die zich inzetten voor de verbetering van de uitvoering zich constructief opstellen. Als we in gesprek gaan met de overheid geven we aan dat we de problematiek snappen. Dat betekent overigens niet dat we het altijd met elkaar eens zijn, maar het is een voorwaarde om goed met elkaar in gesprek te kunnen gaan. En je zult ons niet horen zeggen dat alles radicaal transparant moet. De wetgever heeft een wet gemaakt waar goed over is nagedacht, dus die moet goed uitgevoerd worden.’
In de Woo is opgenomen dat de informatiehuishouding bij de overheid op orde moet zijn. Momenteel lopen er heel veel initiatieven om die op orde te brengen. Merk je daar iets van?
‘Ik denk dat het aspect van de informatiehuishouding vanuit het perspectief van de overheid heel belangrijk is om de Woo te verbeteren. Vanuit de verzoeker speelt dat minder. Die ziet dat als een basisgegeven. Omdat ik daar ook niet heel veel verstand van heb, ga ik af op mensen als regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond, die stellen dat er een radicaal andere informatieomgeving moet komen waar informatie veel makkelijker gedeeld kan worden. Informatieprofessional is in mijn perspectief een vak apart.’ ‘Er is ook wel veel nadruk komen te liggen op de informatiehuishouding, terwijl dat denk ik niet de grootste bottleneck is. Het voelt voor ons aan de buitenkant soms als een excuus voor traag handelen. Er moet in mijn optiek vooral duidelijker worden wie de informatie gaat zoeken. Als dat bij een club ambtenaren wordt gelegd die allemaal een andere taakstelling hebben, komt dat onder aan het takenlijstje te staan. Overheden waarbij het zoeken gecentraliseerd is, doorlopen het proces een stuk sneller.’
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 37: Informatiewetten vertaald naar de praktijk. Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.
Beeld: SPOON