Daar sta je dan als ouders van een puberkind dat vraagt wat er nog te doen is in deze ‘wereld-waar-alles-al-ontdekt-is’. Best een goede vraag: van alles bestaan reviews. Large Language Models maken jouw content. Alle reizen zijn tot in detail voor te bereiden, alle street views en alle hotspots zijn bekend. Alle grote uitvindingen zijn gedaan, de markt lijkt verzadigd… Lessen economie zijn saai en niet meer relevant. Lessen maatschappijleer worden overruled door het dagelijkse nieuws en gedragingen van landgenoten in diverse media.
Docenten kunnen daarop ook niet zo snel schakelen. Bed-rotting als anti-stressmiddel (of self care) lijkt ineens best een realistische strategie. Lekker via moderne media “discorden” met vrienden of in een virtuele wereld fantaseren over wie je bent. Of andere spelers omverschieten. Met de groeten van de software-engineer.
Een (beperkt) onderzoekje geeft aan: veel van wat we als nieuw beschouwen is helemaal niet zo nieuw. Eco-vriendelijke wegwerpborden? Zo’n 1000 jaar terug al in gebruik. Waterleidingen? Waren 4000 jaar geleden al bekend in China. Medische hulpmiddelen? Al 5000 jaar terug kende men het kunstoog.
Gevonden in de Burnt City in Iran. Interessant: het kunstoog is anatomisch correct en geeft een indicatie van kennis van de anatomische werking van ogen. Uit dezelfde tijd komt ook een Franse oorprothese, gemaakt van een schelp. En we vinden ook de protheseteen uit het oude Egypte en armen en benen van de oude Grieken en Romeinen.
Dus: wat is er nog te beleven en te ontdekken?
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 38: Werken met ruimtelijke data. Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.
Beeld: KNVI