17 februari 2025

Kennisdeling als motor voor duurzame informatie­­huishouding

image for Kennisdeling als motor voor duurzame informatie­­huishouding image

Tekst Pieter Verbeek
Beeld Hilbert Krane

Voor het inrichten en uitvoeren van informatiebeheer zijn goed opgeleide professionals nodig. Kennisdeling en educatie spelen dan ook een sleutelrol bij de drie streefbeelden en het toekomstbeeld waar het Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) en het Programma Open Overheid aan werken. Met veel meer dan alleen opleidingen ondersteunt het Leerhuis Informatiehuishouding de stap naar een goed functionerende en transparante overheid.

Met de invoering van de nieuwe ambtseed op 1 januari beloven ambtenaren zorgvuldig om te gaan met informatie en bij te dragen aan een open overheid. Hiervoor hebben ze echter wel de juiste kennis en kunde nodig, benadrukt Gijs Martijnse, hoofd van het Leerhuis Informatiehuishouding. ‘Onze taak is na 2026 niet klaar.’

Meer dan alleen formele trainingen

Daarom is het Leerhuis Informatiehuishouding onlangs vanuit RDDI naar het Nationaal Archief verhuisd. Hier moet een permanente plek ontstaan waar rijksmedewerkers kunnen leren, ontwikkelen en ontmoeten, én aan de slag kunnen gaan met hun professionele ontwikkeling in werken met overheidsinformatie.

Naast het formele leeraanbod van klassikale trainingen, cursussen en e-learnings, zet het Leerhuis daarbij juist in op andere leervormen. ‘Zo kun je altijd het leer- en ontwikkeltraject doorlopen dat bij je past’, vertelt Martijnse. Als informatie­professional kun je aan de slag gaan met leerexpedities, de kaartenset Actieve openbaarmaking, of met een serious game, dat je met je team of afdeling kunt spelen om dilemma’s en keuzes met elkaar te bespreken. Verder is er een podcastreeks, waarmee mensen gewoon hun kennis kunnen verrijken onderweg in de auto of de trein, zonder dat ze hoeven te lezen. Het afgelopen anderhalve jaar is het Leerhuis echt door­ontwikkeld naar een organisatie met professioneel ingerichte processen, gaat Martijnse verder. ‘We hebben een eigen website met sinds kort een leermanagementsysteem daarachter, waar alle rijksmedewerkers gebruik van kunnen maken.’

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 41: Openbare informatiehuishouding. Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *