De laatste jaren zet de overheid steeds meer in op werken by design. Zo ook op archivering by design. Dat vereist samenwerking met onder meer architecten en softwareontwikkelaars, die op hun beurt regelmatig kritiek uiten op het gebrek aan concrete standaarden. Zij vinden duurzame toegankelijkheid maar een vaag begrip. Dat (inter)nationale standaarden te weinig houvast bieden, blijkt onder meer uit de vele eisenlijstjes van individuele organisaties die op diverse fora circuleren. Het lijkt er dus op dat bruikbare kaders ontbreken, maar een aantal ontwikkelingen brengt hier verandering in. Begint het puberbrein van de overheid volwassen te worden?
De Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (NORA) is het belangrijkste landelijke kader voor het ontwerpen van overheidsdiensten. Diverse dochter-architecturen, zoals GEMMA en WILMA, zijn afgeleiden van de NORA. Het afgelopen jaar is de hoofdstructuur van de NORA herzien. In de oude opzet was duurzame toegankelijkheid een losstaand thema binnen de NORA, in de nieuwe opzet is het onderwerp steviger verankerd. Met name bij de “implicaties van architectuurprincipes” staan heel concrete punten die over duurzame toegankelijkheid gaan. Op deze manier worden architecten gestimuleerd om over duurzame toegankelijkheid na te denken.
Puzzelstukjes
Op NORA bestaat ook een themapagina over duurzame toegankelijkheid. Deze wordt momenteel geactualiseerd. Op de vernieuwde themapagina kun je lezen hoe duurzame toegankelijkheid precies verankerd is in de NORA en vind je verdiepende informatie. Nieuwe content wordt stapsgewijs toegevoegd, dus houd deze pagina in de gaten.
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 24: Goed informatiebeheer, we maken het te moeilijk. Lees hier verder