16 november 2023

Archiefsector onderschrijft klimaatverklaring

image for Archiefsector onderschrijft klimaatverklaring image

De Nederlandse archiefsector heeft de klimaatverklaring voor erfgoedorganisaties onderschreven. Bert de Vries van branchevereniging KVAN en Afelonne Doek van het Nationaal Archief tekenden de verklaring.
 
De klimaatverklaring beschrijft het belang van een binnenklimaat dat erfgoedcollecties op een optimale manier behoudt, zonder onnodig energieverbruik.
 
Wereldwijde klimaatverandering noodzaakt erfgoedinstellingen zich bezig te houden met de energietransitie en het verminderen van CO₂-uitstoot. Het kost veel energie om een binnenklimaat op één bepaalde waarde voor temperatuur en relatieve luchtvochtigheid te houden.
 
De klimaatverklaring noemt uitgangspunten voor zowel duurzaamheid als binnenklimaten. Erfgoedorganisaties die de verklaring tekenden, willen hun milieu-impact zo klein mogelijk houden. Energiezuinige oplossingen om collecties te behouden krijgen daarbij voorrang. Voor depots worden een temperatuur en relatieve luchtvochtigheid aanbevolen die enigszins meebewegen met de seizoenen, binnen bepaalde grenzen zijn en streven naar een bepaald jaargemiddelde.

Naast de KVAN en het Nationaal Archief ondertekenden het Historisch Centrum Limburg en Stadsarchief Amsterdam de verklaring. Het Noord-Hollands Archief, BHIC, het Gelders Archief en het Flevolands Archief zijn ook van plan zich aan te sluiten.

Bron: Nationaal Archief

Beeld: Markus Spiske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *