29 januari 2024

Met lef aan de slag

image for Met lef aan de slag image

Jan Rooijmans is teammanager advies informatievoorziening bij het ministerie van Justitie en Veiligheid

Ik kan het iedereen aanraden: win de Od Kwaliteitsaward IHH (informatiehuishouding)! Het is goed voor het zelfvertrouwen in je team, heeft effect op de geloofwaardigheid van je verbeterprogramma en verrijkt je netwerk onder leidinggevenden en vakbroeders.

Ons team is al lange tijd bezig voor het bestuursdepartement van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Wij zorgen, kort gezegd, voor een betere, duurzame beschikbaarheid van informatie. Het verbeterprogramma Samen Digitaal is in 2016 opgezet en met vallen en opstaan zijn er concrete resultaten behaald die ook duurzaam geborgd zijn. Langs alle vier de actielijnen van het huidige programma Open op Orde kunnen we zeggen dat we op de goede weg zijn. Het is dus niet gek dat we denken, in alle bescheidenheid, voor deze Od Kwaliteitsaward IHH in aanmerking te komen.

In de etalage

Maar de uitvraag is erg op de formele stukken gericht. Er wordt gevraagd om een informatiebeleidsplan, het handboek informatiebeheer, een overzicht van de ict-architectuur, documentatie over de positie van het informatiebeheer. Onze kernkwaliteit is om met lef pragmatisch aan de slag te gaan, de mouwen op te stropen, middelen te ontwikkelen om interventies te doen, resultaten te behalen, bij te sturen als het niet goed genoeg werkt en los te laten als het helemaal niet werkt. Een informatie­beleidsplan hebben we niet. De uitvraag voor een kwaliteitsprijs is geen reden om al die formele stukken alsnog op te gaan stellen. We neigen naar niet meedoen. Maar geheel in lijn met wat ons in ons werk motiveert, besluiten enkele collega’s om de handschoen toch op te pakken. We zijn het erover eens dat we in aanmerking zouden moeten komen voor deze award. Absoluut! Niet op basis van nota’s en handboeken maar op basis van onze behaalde resultaten. Die gaan we presenteren en laten het aan de beoordelaars over om daar een oordeel over te vellen. Vanaf dat moment wordt het meedoen erg leuk! Het is heerlijk om al die positieve voorbeelden te verzamelen en in de etalage te zetten.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 33: Od Kwaliteitsawards. Lees hier verder

De inschrijving voor de Od Kwaliteitsawards 2024 is geopend! Verdient jouw organisatie de aanmoedigingsprijs? Schrijf je dan nu in via het aanmeldformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *