13 december 2021

Nieuwe wegen verkennen

image for Nieuwe wegen verkennen image

Patronen zijn overal, dus ook in kantoren en tussen mensen die samenwerken. Zowel intern als met de buitenwereld is er interactie. Schriftelijk of verbaal. In het moderne informatiebeheer is het zaak deze patronen zo goed mogelijk te doorzien en te overzien en keuzes te maken welke actoren en “sporen” van communicatie nu wel of niet onder het informatiebeheer te brengen. Het boek Patronen van antropoloog Danielle Braun helpt daarbij.

De belangrijkste stromen van vergaderingen hebben we over het algemeen wel te pakken. Maar er zijn vele vormen van communicatie en informatiesystemen die we niet in het vizier hebben. We worden hierdoor steeds verrast door informatie die ergens in de haarvaten van de organisatie opduikt op momenten en over onderwerpen die pijnlijk duidelijk maken dat organisaties niet in control zijn.
Antropoloog Danielle Braun geeft in Patronen handvatten om aan de slag te gaan met het observeren van (ons) gedrag in kantoren en de interactie met onze administraties. Informatieprofessionals geven vaak aan dat alles beheren onmogelijk is. Mijn opvatting is dat we veel meer dan gedacht onder beheer hebben. Zeker als we uitgaan van wat er is, en wat we samen met collega’s allemaal communiceren en faciliteren met de middelen die de organisatie ter beschikking stelt en “onder beheer” heeft.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od15: Grip op informatieLees hier verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *