5 juli 2021

Now or never

image for Now or never image

It’s now or never, zong Elvis Presley in 1960. Hij scoorde een hit met dit nummer, een bewerking van de Italiaanse klassieker O sole mio uit 1899. Wat heeft dat met informatiebeheer te maken, hoor ik u denken. Niets! Toch heb ik It’s now or never de laatste tijd veel in mijn hoofd.

Bijvoorbeeld wanneer ik een berichtje lees over het RDDI-programma Open op Orde, of een LinkedIn-blog van iemand die ervoor pleit om meer aandacht en middelen te spenderen aan informatiebeheer of een commentaar dat het nu echt anders moet bij een verschenen rapport over de staat van de informatiehuishouding bij de Nederlandse overheid… Dan hoor ik Elvis zingen en neurie ik zelf zacht mee: It’s now or never. En dat is opvallend want ik heb verder niks met hem en zijn muziek.

Ik denk dat het komt doordat ik de urgentie echt voel. Als we informatiebeheer nu niet op het juiste niveau en de juiste wijze op de agenda krijgen, lukt het waarschijnlijk nooit meer. We hebben de wind mee dankzij een (informatie)incidentje hier en een (informatie)schandaaltje daar.

Lullig voor de betrokkenen, maar een mooie kans voor ons informatiebeheerders. De rijksoverheid is een programma gestart om haar informatiehuishouding (wederom) op orde te krijgen, met een budget van een kleine 800 miljoen euro. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een bedrag van 164 miljoen euro voor gemeenten om de Wet open overheid uit te voeren. Ongekende investeringen in ons vakgebied.

Maar vooral ook een duidelijk signaal dat informatiebeheer eindelijk serieus wordt genomen op het niveau dat geld en middelen verdeelt. En volgens mij hebben we nou juist daarover veel geklaagd de laatste jaren. “Men” zag ons niet echt staan, “men” begreep niet precies wat wij nu precies doen en “men” begreep al helemaal niet wat onze toegevoegde waarde is. Dat lijkt dus nu veranderd te zijn.

Maar dan moeten we wel in actie komen. We moeten laten zien dat we al dat geld waard zijn. We moeten onze toegevoegde waarde duidelijk maken. Want die ligt al lang niet meer in het zorg dragen voor een goed geordende staat van het archief. Nee, wij zorgen dat onze organisaties een efficiënte bedrijfsvoering hebben, ondersteunen een effectieve dienstverlening aan burgers en bedrijven en zorgen voor een eerlijke en transparante overheid. Daar staan we voor! It’s now or never!

*Dit artikel is geschreven door Erik Kokke en verscheen oorspronkelijk in juni 2021 in Od 13.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *