5 maart 2014

Ondertussen op… De wereld van de weblogs

image for Ondertussen op… De wereld van de weblogs image

Eric Kokke
Eric Kokke

Volgens bepaalde onderzoeken zouden de blogs aan populariteit verliezen, maar vooralsnog zijn er nog voldoende bloggers actief om ons geregeld van interessante informatie te voorzien. Informatie die de schrijvers niet kwijt kunnen in 140 tekens.

Eric Kokke
Eric Kokke

Volgens bepaalde onderzoeken zouden de blogs aan populariteit verliezen, maar vooralsnog zijn er nog voldoende bloggers actief om ons geregeld van interessante informatie te voorzien. Informatie die de schrijvers niet kwijt kunnen in 140 tekens.
De moeilijkheid van het bijhouden van een blog ligt in de constante aanlevering van kwalitatieve content. Een zoekactie op het internet levert tientallen blog-sites op met een laatste entry-datum van een paar jaar geleden. In dit artikel dus alleen blogs die regelmatig nieuwe content plaatsen over het onderwerp recordsmanagement en digitalisering. Zowel in het Nederlands als in het Engels.

Ingmar bladert en schrijft
Ingmar Koch is al lang actief op social media en als blogger. Zijn weblog ‘Ingmar bladert en schrijft’ (http://ingmarbladertenschrijft.blogspot.nl/) gaat over alles wat Ingmar boeit in archivering en digitalisering. Hij plaats zeer geregeld, en wat opvalt is dat Ingmar zelf veel zaken onderzoekt voordat hij tot publicatie overgaat. Daarmee hebben bijna al zijn blogs nieuwswaarde of geven nieuwe inzichten. Ingmar Koch is niet bang voor prikkelende uitspraken. Dat maakt het volgen van zijn blog interessant als je geïnteresseerd bent in alle ontwikkelingen rond (digitale) archivering. De bijdragen van afgelopen week: ‘Schaduwarchieven: de Russen komen!’, ‘Delete. Onthouden en vergeten in de digitale wereld’ en ‘Schaduwarchieven: Uitsluitend voor gebruik in geval van oorlog’. Tussen de vakinhoudelijke blogs is er op ‘Ingmar bladert en schrijft’ ook ruimte voor persoonlijke informatie en de nodige humor.

Digitaal werken, Digitaal archiveren
Een andere Nederlandse blogger die vaak artikelen publiceert, is Eric Burger. Met de titel ’Digitaal werken, Digitaal archiveren’ (http://www.ericburger.nl/site/blog/) schrijft hij over recordsmanagement in het algemeen en recordsmanagement in combinatie met MS SharePoint in het bijzonder. Als puur vakinhoudelijke blog is deze website en mooie bron van informatie als een organisatie gaat starten of bezig is met SharePoint. Eric schrijft niet alleen eigen opiniestukken of deelt tips&trucs, maar publiceert ook artikelen van anderen op zijn blog. Enkele entries van de laatste maanden: ‘Sharepoint 2013 Governance; Actuele handreikingen voor de recordsmanager’, ‘8 tips om je SharePoint 2013 implementatie te laten mislukken’ en ‘NEN2082- en DoD5015.2-certificering van recordsmanagement applicaties’.

Information Lifecycle Management for the modern era
De naam Eric Burger komt ook terug bij de internationale blogsite van Next Generation Records Management ‘Information Lifecycle Management for the modern era’. Dit is een initiatief om een plek te creëren voor gelijkgestemde recordsmanagers, recordsmanagementspecialisten en geïnteresseerden in het vakgebied voor het delen van nieuws en meningen en om van elkaar te leren. Deze blogsite is pas sinds januari 2014 in de lucht, maar biedt nu al voldoende interessante informatie. De focus ligt op records- en informatiemanagement in de wereld van vandaag. Door het internationale karakter van de betrokken bloggers krijg je net wat andere meningen en artikelen te zien. Een greep uit de bijdragen van de afgelopen week: ‘BYOD: Leaving a job can mean losing your pictures of grandma’, ‘The three missing links to assure records management compliance’ en ‘Records and Information managers making great decisions’. De blogsite is nog maar net begonnen, maar belooft veel voor de toekomst.

Thinking Record
Nog een interessante Engelstalige blogsite is ‘Thinking Record’ (www.thinkingrecords.co.uk) van James Lappin, een recordsmanagementconsultant bij de Europese Unie en met werkervaring bij The National Archives in Londen, Het Rode Kruis en the UK Houses of Parliament. James schrijft, sinds 2009, over digitale duurzaamheid, standaarden, SharePoint, recordsmanagement en ECM&cloud computing. De laatste maanden houdt hij zich voornamelijk bezig met een groot onderzoek naar het verloren gaan van e-mails in Ontario (erg interessante case). Enkele interessante blogs van eind 2013 zijn ‘Machine learning for recordsmanagement’, ‘Automated records management’ en ‘An aproach to e-mail archiving…’. De blogs van James Lappin geven vaak nieuwe inzichten door het eigen onderzoek dat hij doet naar zijn onderwerpen. Met gemiddeld drie à vier nieuwe posts per maand een interessante site om te volgen.

Blogs in audio
De blogsite van de Information en Records management Society (de Britse tegenhanger van de Vereniging SOD) pakt het iets anders aan. Zij leveren, sinds september 2013, via hun site (http://podcasts.irms.org.uk/) hun blogs in audio. Zij posten één a twee keer maand een podcast over een actueel onderwerp. Tot nu toe zijn er zeven blogs verschenen over uiteenlopende onderwerpen als ‘e-discovery’, ‘data protection’, ‘de relatie tussen big data, recordsmanagement en governance’, ‘wet- en regelgeving’ en ‘e-mailmanagement’. De podcasts worden op diverse manieren aangeboden, zodat elke geïnteresseerde de informatie tot zich kan nemen. Naast de audio geeft de website ook veel achtergrondinformatie over het onderwerp en verwijzen de beheerders naar gerelateerde artikelen en blogs. De website vraagt wel om basiskennis van de Engelse taal, maar geven veel informatie vanuit een internationaal perspectief.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van blogsites op het gebied van recordsmanagement. Er zijn er veel meer. Ga op ontdekkingsreis naar de wereld van de weblogs en ontdek een schat aan informatie!

Eric.kokke@goopleidingen.nl, Eric Kokke is marketing manager bij GO Opleidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *