7 juni 2023

Ontspullen

image for Ontspullen image

Na de bronstijd en wat erna komt stapt de mensheid nu in het digiliticum, het digitale tijdperk. Er was een crisis voor nodig om ons massaal te laten teamsen en zoomen. Ondertussen is de draagbare telefoon een oortje geworden waar we op klikken en meteen contact hebben, een buitenboordgeheugen met op elke vraag een antwoord. We kunnen 24/7 online zijn en ons doen en laten is vastgelegd en we zijn te traceren.

Ondertussen leidt de manier waarop we met gegevens omgaan tot grote hoeveelheden rommel. Zoveel rommel dat er naast de World Cleanup Day ook een Digitale Cleanup Day wordt georganiseerd. Onze dataconsumptie vraagt inmiddels al drie keer meer energie dan wordt geproduceerd door alle zonnepanelen ter wereld samen. De cijfers spreken elkaar tegen: de datacenters stellen dat hun aandeel in het energieverbruik al jaren stabiel blijft en de meest efficiënte manier van dataopslag is.5 Dit is dan wel zonder de kosten van de bouw van de datacenters, de duizenden servers die worden gebruikt en regelmatig vervangen en het drinkwater dat wordt gebruikt om de datacenters te koelen. Dataopslag en dataverkeer eisen veel van het milieu.

Opruimen
Het verwerken van e-mails kost ons gemiddeld meer dan 3 uur per dag. We leven vanuit onze mailbox. Elk jaar zorgt het internet met de ondersteunende systemen voor 900 miljoen ton CO₂-uitstoot en de voorspellingen geven aan dat binnen 10 jaar 20 procent van onze totale energieproductie opgaat aan digitale informatie. Een terabyte aan gegevens zou qua CO₂-uitstoot gecompenseerd moeten worden door 100 jonge bomen, al kun je hiervoor beter olifantsgras planten. Digitalisering is een wolf in schaapskleren. Hoe lossen we het op? Het antwoord klinkt simpel: door op te ruimen. Meer dan ooit is er behoefte aan. Niet alleen op kantoor maar ook thuis hebben professional organizers de agenda vol aan klanten die het overzicht over hun materiële eigendommen kwijtraken. Ontspullen is de nieuwe manier om gelukkig te worden.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 25: Systemen in beeld. Lees hier verder

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *