23 mei 2024

Op ontdekkingsreis tijdens de workshop Klaar voor de start? DUTO!

image for Op ontdekkingsreis tijdens de workshop Klaar voor de start? DUTO! image

Ben jij klaar voor de start? En voor DUTO? Neem dan deel aan de workshop over het DUTO-raamwerk, tijdens de Od Kennissessie op 20 juni.

Aan de hand van stellingen laat ik je kennismaken met het DUTO-raamwerk en gaan we gezamenlijk in gesprek over de toepassing ervan in de eigen organisatie. Met de workshop krijg je de bagage mee waarmee je jouw reis op het gebied van duurzame toegankelijkheid kunt voortzetten in de eigen organisatie, samen met andere reisgenoten.

Het DUTO-raamwerk is in april gepubliceerd op de website van het Nationaal Archief. Het is ontwikkeld samen met informatieprofessionals uit het werkveld. Op dit moment zijn mijn collega’s en ik vanuit het Nationaal Archief druk bezig om overheidsorganisaties praktisch te ondersteunen bij de duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie. Dat doen we door het DUTO-raamwerk te introduceren en uitleg te geven over hoe het is toe te passen. Daar hoort de workshop Klaar voor de start? DUTO! ook bij.Duurzame toegankelijke overheidsinformatie is kortgezegd overheidsinformatie die vindbaar, beschikbaar, leesbaar, betrouwbaar, interpreteerbaar en toekomstbestendig is. Hoe je ervoor kunt zorgen dat je duurzame toegankelijkheid in jouw organisatie kunt realiseren, leggen we uit in het DUTO-raamwerk. Het raamwerk maakt concreet hoe je er bijvoorbeeld voor kunt zorgen dat informatie vindbaar is. Aan de hand van het DUTO-raamwerk kun je maatregelen treffen die passen bij de situatie in jouw organisatie.

Naast het hoe, komt ook het wat en waarom van duurzame toegankelijkheid aan de orde in het DUTO-raamwerk. Duurzame toegankelijkheid is geen doel op zich maar helpt overheidsorganisaties om bijvoorbeeld betere dienstverlening te leveren en transparanter te zijn over hun handelen. Het begrip duurzame toegankelijkheid komt daarom ook voor in de wet- en regelgeving: de Wet open overheid (Woo) en de nieuwe Archiefwet- en -regelgeving. 

Wil je je opgeven voor de Klaar voor de start? DUTO! workshop? Schrijf je dan nu in voor de Od Kennissessie 2024. Mooi als je erbij bent. Tot dan!

Marjan Dik geeft tijdens de derde editie van de Od Kennissessie op 20 juni een workshop met als thema ‘Klaar voor de Start? DUTO!  

Tekst: Marjan Dik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *