3 maart 2023

Op zoek naar lef en besef

image for Op zoek naar lef en besef image

Zoals veel gemeenten worstelt de gemeente Alphen aan den Rijn met het werven van gekwalificeerd personeel om haar informatiehuishouding op orde te brengen en te houden. De spoeling in organisaties is dun, maar in de buitenwereld evenzeer. Om een oplossing te vinden, zoekt de gemeente haar heil in een zogenoemde Community of Practice. Gemeentearchivaris Tom Kuipers vertelt over de plannen.

De arbeidsmarkt is krap en we vissen allemaal in dezelfde vijver. Wat kunnen we doen als we de beste vis willen vangen? Een eerste optie is beter aas gebruiken, oftewel meer betalen en/of betere arbeids­voorwaarden bieden. We kunnen ook de vijver groter maken, zodat er andere vissen in kunnen zwemmen. We zouden bijvoorbeeld de eisen met betrekking tot ervaring en/of opleiding kunnen verlagen. Als we iets creatiever te werk gaan, kunnen we ook een eigen vijver graven: een niche voor onszelf, een plek waar niemand anders vist. Het zou alleen naïef zijn te denken dat dit een gemakkelijke oplossing is. De vissen zwemmen er immers niet vanzelf in. Bovendien, kunnen we er niet beter een kweekvijver van maken? Wij zijn nog steeds heel reactief bezig als het om werven van personeel gaat. We zetten een vacature uit – we gooien een hengel uit – en wachten vervolgens af wat er op ons afkomt. Terwijl we weten dat het niet werkt.

Experimenteren
Als zoeken niet werkt, dan moeten we wellicht creëren. En niet met elkaar concurreren, maar elkaar helpen. Helaas is de praktijk weerbarstig. Individuele belangen prevaleren vaak en de waan van de dag overheerst. Bovendien willen we de tijd en energie die we investeren terugkrijgen. Het liefst zelfs meer dan we hebben geïnvesteerd.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 21: Arbeidsmarkt in beweging. Lees hier verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *