Amsterdam, stadhuis, 2010. Ja, goedemorgen… Wat zegt u? Of u op het plein een kantoortje kunt plaatsen? Geen idee, u bent de technicus. O, u bent op zoek naar informatie over de ondergrond van het Waterlooplein? Hoe de metro loopt, hoe de kabels en leidingen lopen en of er eventueel nog andere obstakels verwacht kunnen worden? Goede vragen, maar wat ik niet heb kan ik niet leveren. Veel van dit soort informatie is ontstaan in de periode van grote reorganisatorische veranderingen en juist uit deze periode is veel verdwenen. O, dan durft u de bouw niet aan? Jammer, maar leuker kan ik het nu niet maken.
Inmiddels is een groep van ongeveer twintig professionals vrijwel continu werkzaam met het in kaart brengen van ondergrond, bruggen, kades en andere aspecten van de Amsterdamse fysieke ruimte. Twintig? Tot 5 jaar geleden beschikten de technische afdelingen van de gemeente over een technisch onderlegde historicus en tot 1990 over een uitgebreide infrastructuur waarin de data werden vastgelegd. De historicus deed enkel het specialistische onderzoek naar obstakels die niet in de eigen archieven terug te vinden waren. Sinds de oude informatie-infrastructuur is opgeheven, is ook specialistische kennis nodig om informatie op te halen die vroeger voor iedere projectmedewerker gemakkelijk beschikbaar was. De behoeften zijn niet veranderd, de beschikbaarheid wel.
Waslijst
Waar hebben we het over, als we spreken over hergebruik van data? Data zijn de spiegel, de alter ego van het ecosysteem dat wij omschrijven als het ruimtelijk domein: de afvalwatersystemen, de drinkwatersystemen, de elektriciteitsvoorzieningen, de warmtevoorzieningen van traditioneel gas tot het palet van warmtekoudesystemen, afvalwarmte, warmtepompen, etcetera. Maar ook de wegen, kunstwerken als bruggen, tunnels, dijken. En niet te vergeten de obstakels vanuit het verleden, die zich nog steeds in de ondergrond bevinden, zoals oude stadsmuurresten, niet-getrokken palen, funderingsresten van gebouwen, vervuiling die al dan niet is opgeruimd.
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 22: De gebruiker centraal. Lees hier verder