26 mei 2021

Richtlijnen voor toepassen overheidsalgoritmen

image for Richtlijnen voor toepassen overheidsalgoritmen image

Voor het toepassen van algoritmen door overheden heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid nieuwe richtlijnen opgesteld. Deze geven organisaties handvatten voor het verantwoord ontwikkelen en gebruiken van algoritmen.

De richtlijnen zijn vooral gericht op transparantie en daarmee de uitlegbaarheid van algoritmen. Het doel is om het inzicht in algoritmen te vergroten en de kwaliteit en betrouwbaarheid ervan te verbeteren. Zowel organisaties binnen de publieke sector als het bedrijfsleven kunnen de richtlijnen gebruiken wanneer zij aan de slag gaan met actuele thema’s als transparantie en verantwoording.

De richtlijnen zijn van toepassing op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld op de ontwikkeling en operationele inzet van een algoritme of geautomatiseerde besluitvorming, zoals plaatsvindt bij bestuursorganen. Hierbij stelde het ministerie ook regels op om discriminatie en ongewenst profileren door algoritmen tegen te gaan. In het verleden ging dit mis bij onder andere de Toeslagenaffaire.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *