25 januari 2024

Rijksoverheid lanceert Dashboard Rijks ICT

image for Rijksoverheid lanceert Dashboard Rijks ICT image

De rijksoverheid werkt aan ict en informatievoorziening voor een goed werkende digitale dienstverlening en een betrouwbare digitale overheid. De informatie over deze systemen en voorzieningen wil ze nog transparanter, uitgebreider en op een open manier beschikbaar maken. Een stap hierin is een vernieuwd Rijks ICT Dashboard.

Het doel van het vernieuwde dashboard is om openheid te bieden en kennis te delen. Het dashboard moet op een toegankelijke wijze de toegevoegde waarde van ict en informatievoorziening in beeld te brengen. Daarbij moet dashboard een breed publiek informeren: van Tweede Kamerleden tot geïnteresseerde burgers en medewerkers bij overheidsorganisaties. Er is bij de ontwikkeling van het vernieuwde dashboard dan ook extra nadruk gelegd op toegankelijkheid.

Waar het voormalige dashboard een overzicht was van vooral grote Iict-projecten, is op het vernieuwde dashboard nu meer informatie te vinden. Ook is de hoeveelheid activiteiten op de site uitgebreid. Daarnaast zijn de maatschappelijke voordelen van de grote ict-activiteiten en de onderwerpen informatiebeveiliging, AI en algoritmen toegevoegd. Verder is het dashboard gebruiksvriendelijker en heeft het nu een A-status voor digitale toegankelijkheid.

Het Rijks ICT-dashboard staat na de lancering niet stil, het wordt in 2024 verder vernieuwd. Zo is het de bedoeling dat het dashboard in de toekomst volledig open source zal zijn. Daarnaast wordt verder gewerkt aan het toevoegen van meer inhoudelijke duiding en inzicht in Kamervragen over ict-activiteiten, inzicht in de aanbevelingen van het Adviescollege ICT-toetsing en de begroting van digitalisering.

Het dashboard is te vinden via Rijks ICT-dashboard (rijksictdashboard.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *