4 april 2024

Rondje Europa

image for Rondje Europa image

Niet alleen de Nederlandse gemeenten, waterschappen, provincies en rijksonderdelen worstelen met de duurzame toegankelijkheid van digitale archiefbescheiden. In heel Europa leeft deze uitdaging. Om die reden reist Od de Europese hoofdsteden af – en een paar buiten Europa – om te vragen wat zich in de parlementen aldaar afspeelt. Wat leeft er bij hen, welke projecten staan voor 2024 op de rol en hoe gaan ze dit aanpakken?

De eDepot­-specialisten
Verschillende landen zijn druk bezig hun digitale archieven in een duurzaam eDepot te plaatsen. Veel parlementen mogen, door de scheiding der machten, vaak geen gebruikmaken van een nationaal archief.

Oostenrijk
‘In 2024 hopen we ons digitale depot te implementeren. Dit is een grote stap richting goede duurzame digitale archivering.’ Ze gaan in Oostenrijk beginnen met het definiëren van specificaties en eisen. Na de implementatie zal de optimale workflow worden gezocht om de documenten van het parlement zo soepel mogelijk op te nemen. De grootste uitdaging? Geld. ‘Het parlement is net verhuisd, dus het is moeilijk om genoeg resources voor nieuwe projecten te krijgen.’

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 35: BuitenlandLees hier verder

Beeld: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *