9 december 2021

Sein op groen

image for Sein op groen image

De archieffunctie is toe aan innovatie, zoveel is wel duidelijk binnen en buiten het vakgebied. Maar waar moet de archiveringsfunctie naartoe en hoe geef je die transitie vorm? Met een fysieke bijeenkomst en een webinar in september en oktober zetten de KNVI en KIA volgende stappen op weg naar de toekomstige archiveringsfunctie. ‘De seinen staan op groen, maar we moeten wel zorgen dat informatiehuishouding een structurele plek gaat krijgen binnen organisaties.’

Op 23 september vond de voorlaatste editie plaats van Innovatie van de Archieffunctie, een reeks bijeenkomsten georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Informatie­professionals (KNVI) en het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA). Doel van deze samenwerking is om te komen tot een aanvulling op het reeds bestaande KNVI-manifest voor de overheid, waarin de belangrijke pijlers uit het vakgebied en de waarden van informatieprofessionals staan.

Brainstormen
Tijdens de bijeenkomst op 23 september brainstormden professionals uit verschillende gremia en overheidslagen met elkaar om een multidisciplinaire dialoog op gang te brengen. Aan de hand van 4 thema’s – techniek, ethiek, mens en betekenisgeving – ontstond een levendige discussie over het vakgebied. Belangrijk daarbij was de notie dat geen idee te gek zou zijn. ‘Juist met disruptie kunnen we verder kijken dan de horizon waar we gebruikelijkerwijs in zitten’, aldus Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter van de KNVI en een van de initiators van de bijeenkomst.
Om te komen tot mogelijke disruptieve ideeën, gaan de aanwezigen in koppeltjes langs whiteboards, om daar aan de hand van stellingen te discussiëren over ontwikkelingen en mogelijke innovaties in het vakgebied. Wat betekent techniek voor mensen? Hoe krijg je archiveren in het collectieve geheugen? Hoe maken we het voor iedereen leuker en toegankelijker en tegelijkertijd de wereld een stukje beter?

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de speciale editie van Od in samenwerking met Stichting GO Fonds. Lees hier verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *