Tekst André Plat
Beeld Shutterstock
In 2024 heeft de Unie van Waterschappen aan VHIC de opdracht gegeven om een nieuwe selectielijst voor de waterschappen op te stellen. Inmiddels is het concept gereed. De selectielijst onderscheidt zich doordat expliciet aandacht wordt besteed aan de selectie en waardering van data. Hiermee wordt een handvat geboden aan organisaties, overheden en softwareleveranciers.
VHIC heeft het concept opgeleverd, waarbij eerder een notitie over de waardering van data door data- en informatiespecialisten is becommentarieerd. Dit concept wordt nu ter consultatie aangeboden aan de waterschappen en zal worden besproken in het Strategisch Informatie Overleg (SIO). Dit overleg bestaat uit een expertdeskundige, een bestuurder en een archivaris.
Publicatie op platforms als KIA is op dit moment nog niet aan de orde, aangezien verdere feedback wordt afgewacht en de uitkomsten nog niet gedeeld zijn met de sessiedeelnemers. Naar verwachting zullen ook de VNG en het IPO het “onderdeel data” van deze lijst in een later stadium hanteren. Volgens de planning wordt de lijst dit najaar aangeboden aan het Nationaal Archief voor vaststelling.
Risicoanalyse en bewaartermijnen
De waardering van vernietigbare onderdelen in de concept-selectielijst is gebaseerd op een risicoanalyse, zoals voorgeschreven door het Nationaal Archief. In het rapport Risicoanalyse ten behoeve van de Selectielijst voor Waterschappen (2025) wordt risico gedefinieerd als: ‘Het potentiële nadeel dat de organisatie, belanghebbenden, de samenleving of de fysieke leefomgeving ondervindt door het al dan niet beschikbaar hebben van documenten.’
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 43: data, doe er wat mee! Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.