8 augustus 2023

Remco van Egmond over duizenden veilige sollicitaties

image for Remco van Egmond over duizenden veilige sollicitaties image

Als er IT-systemen ergens veilig moeten zijn, is dat wel bij de Rijksoverheid. Gelukkig werken er experts die daarover waken. Zoals Remco van Egmond, ICT-coördinator bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In zijn dagelijks werk zorgt hij ervoor dat de IT op het gebied van personeelszaken van duizenden ambtenaren veilig en stabiel blijft draaien en de informatie­veiligheid gewaarborgd blijft.

De veiligheid van de IT van de Rijks­overheid kent voor Remco van Egmond geen geheimen. Al in 1998 startte hij bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) als IT’er. ‘Ik mocht voor SZW de firewall opzetten, die de toegang tot het internet beveiligde,’ vertelt hij. ‘Sindsdien is veiligheid steeds belangrijker geworden.’ ‘Denk aan dreigingen uit China, Rusland en andere landen. Die moeten we echt serieus nemen. Op advies van de AIVD mogen we als ambtenaren bijvoorbeeld geen TikTok meer installeren op onze zakelijke devices. Want dat wordt niet vertrouwd.’

In zijn rol als ICT-coördinator bewaakt Van Egmond onder meer de veiligheid van de websites die onder hun beheer vallen, waarvan Werkenvoornederland.nl een bekend voorbeeld is. Zo zorgt hij ervoor dat de sites elk jaar weer een https-certificaat krijgen, dat laat zien dat alles op en achter de website versleuteld en beveiligd is. Van de pc tot aan de server waarop de website staat.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Od special Open Huis IT&IV @Rijksoverheid. Lees hier verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *