Toegang tot informatie is een grondrecht, constateert het Manifest Informatieprofessionals voor de Overheid. Wat betekent dat voor de beroepsgroep? Initiatiefnemers André Plat en Wouter Bronsgeest roepen op tot actie.
‘Het Manifest Informatieprofessionals voor de Overheid bevat uitgangspunten die richtinggevend zijn voor de manier waarop wij als informatieprofessionals ons werk doen,’ zegt Wouter Bronsgeest. ‘We moeten ons best doen om informatie voor iedereen toegankelijk te maken en te houden en zo de wereld beter te maken. Dat betekent dat informatieprofessionals in actie moeten komen. En spijker het manifest maar aan de deur!’ André Plat valt hem bij: ‘Informatieprofessionals moeten zich minder bescheiden opstellen. We moeten een regisserende rol nemen, proactiever en assertiever.’
Voor iedereen
Als toegang tot informatie een grondrecht is, geldt dat voor iedereen. Maar, zoals het manifest constateert: ‘Grote groepen mensen hebben een informatieachterstand (denk bijvoorbeeld aan mensen die digitaal niet vaardig zijn, laaggeletterd zijn, een beperking hebben of de taal niet beheersen). Daarom is het noodzakelijk dat we informatiesystemen inrichten volgens principes die de mens en toekomstige generaties centraal stellen.’ Het manifest noemt vier uitgangspunten: systemen moeten ten dienste staan van mensen; technologie moet voor iedereen bruikbaar zijn; ethiek gaat voor middelen en macht, en de geest is belangrijker dan de letter van de wet. Plat: ‘Als we echt inclusief willen zijn, moeten we terug naar de tekentafel.’ ‘We zullen bijvoorbeeld anders moeten kijken naar werk en naar allerlei processen,’ vult Bronsgeest aan.
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 37: Informatiewetten vertaald naar de praktijk. Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.
Beeld: KNVI