16 mei 2024

Studenten aan de slag met bias in algoritmes

image for Studenten aan de slag met bias in algoritmes image

Inge Strijker is docent opleiding HBO-ICT, onderzoeker lectoraat Digital Business & Society bij Hogeschool Windesheim

In mijn vorige artikel heb ik beschreven hoe je ongewenste bias in algoritmes kunt tegengegaan door te acteren op de niveaus: proces, technologie en mens. Vanuit dit model is het idee ontstaan om samen met studenten bij het lectoraat Digital Business & Society (Hogeschool Windesheim) te onderzoeken in hoeverre we echt stappen kunnen zetten om te komen tot minder bias in informatiesystemen. We hebben hierbij, door onze samenwerking met I-Partnerschap, een partner gevonden in Dienst Toeslagen. Met hen zijn we een onderzoek gestart naar het tegengaan van ongewenste bias.

Het gebruik van algoritmes voor de dienst­verlening van de overheid ligt al een tijd onder een vergrootglas. Mede daarom doet Dienst Toeslagen veel kwaliteitscontroles in het voortbrengings­proces om te komen tot informatie­producten. Het voortbrengings­proces zet ruwe data via een algoritme om tot bruikbare informatieproducten. Het proces bestaat uit: intake, ontwikkeling van het algoritme, het testen en het in gebruik nemen van de informatieproducten. De kwaliteitscontroles behelzen een groot aantal afvinklijsten, richtsnoeren en andere verantwoordings­producten.

Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 35: Buitenland. Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.

Beeld: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *