24 oktober 2022

Super Tuesday KNVI: Desinformatie en propaganda

image for Super Tuesday KNVI: Desinformatie en propaganda image

De Super Tuesday van de KNVI gaat écht door: de eerste dinsdag van november, van 16.00 tot 17.30 uur, online. Is dit bericht écht? En geen foute informatie is die onbedoeld is verspreid? Of desinformatie die bewust is gemaakt om je foutief te informeren?

De KNVI is een vereniging voor en door informatieprofessionals, zonder zakelijke belangen, bedrijfslidmaatschappen of vaste subsidiestromen. Dat is krachtig: de vereniging is onafhankelijk en kan bouwen op meer dan 100 jaar bestaanservaring. Dat is tegelijkertijd een beperking – de vereniging is voor alle activiteiten afhankelijk van de vrije tijd en inspanningen van vrijwilligers.

Anno 2022 is desinformatie en propaganda een actueel thema. In een steeds ingewikkelder maatschappelijke en politieke omgeving opperen opponenten voor diverse maatschappelijk thema’s dat de ander desinformatie deelt. De vraag is vervolgens of dat dan bewust is gedaan. Werkt de opsteller in opdracht van een machthebber, volgt de schrijver een heersend narratief zonder dat ter discussie te stellen? Of zit de publicist gevangen in een organisatie waarin systemische ontwikkelingen de ruimte voor zelfreflectie verhinderen? Of wordt er gewoon betaald voor de publicatie – vanuit zakelijk belang?

Deze vragen komen zeker langs tijdens de Super Tuesday van de KNVI. Voorbeelden uit het verleden spreken daarbij tot de verbeelding. Sigarettenfabrikanten die niet heel duidelijk vertelden wat de (bij hen bekende) neveneffecten zijn van roken. Publiciteit uit de Tweede Wereldoorlog die voor extra steun moest zorgen aan beide zijden van het front. De zuivelcampagne van de Nederlandse overheid om het zuivelmeer te verkleinen en de promotiecampagne voor groene bio-centrales die bijgestookt worden met vers gekapte bomen uit Canada en de Verenigde Staten.

Het blijkt bijzonder ingewikkeld om een goede deepfake te herkennen voor wat het werkelijk is. De gesprekken over vaccineren, het afschaffen van fysieke betaalmiddelen, de digitale ID en klimaatverandering zal iedereen herkennen. Inclusief de impact op het innemen van een standpunt in gesprekken met familie en vrienden. Alternatieve kanalen en onafhankelijke journalistiek krijgen dan ook veel aandacht.

Artikelen van onderzoeksjournalisten van De Correspondent worden breed gedeeld. Follow The Money en Bits of Freedom komen steeds vaker in beeld met hun onthullingen. Blckbx TV, De Nieuwe Wereld en Café Weltschmerz zenden content uit die de reguliere mediakanalen niet halen – om welke reden dan ook. Voer voor gesprek en verdieping? Wees van harte welkom op de online Super Tuesday van 1 november 2022.

Meld je hier aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *