4 juli 2023

Tijd voor de toekomst

image for Tijd voor de toekomst image

Informatie is tegenwoordig overal om ons heen in de meest uiteenlopende vormen. Eén van de grote vraagstukken van deze tijd is hoe we al die informatie veilig, betrouwbaar en toegankelijk bewaren. Als archief maken wij hierin het verschil voor mens en maatschappij. Van oudsher bewaren we papieren archieven, maar tegenwoordig ook digitale archieven. En dat is geen sinecure; er zit een hele wereld achter schuil.

In onze tentoonstelling Tijd voor de Toekomst leggen we op een speelse en creatieve manier uit hoe we digitale informatie zuiver en toekomstbestendig bewaren. Wat is de relevantie van het archief in de toekomst en hoe halen we nog meer uit onze data door deze bijvoorbeeld te verbinden met andere data? In tijden van twijfels aan de echtheid van informatie maken archieven het verschil met betrouwbare data.

We nodigen je van harte uit om de opening van de tentoonstelling samen met ons te vieren. Onze sprekers prof. dr. Max Welling, hoogleraar Machine Learning aan de UvA, en kunstenaar Richard Vijgen vertellen je meer over de uitdagingen, mogelijkheden en gevaren van het gebruik van kunstmatige intelligentie. Welke invloed gaat dit hebben op onze samenleving en gaat dit leiden tot disruptie?

Willeke de Groot, directeur van het NHA, gaat in op de uitdagingen, maar ook de kansen die kunstmatige intelligentie en innovatie archiefinstellingen bieden.

Je bent welkom op dinsdag 11 juli om 16.00 uur (start bijeenkomst: 16.15 uur) in de Janskerk in Haarlem. Na het officiële gedeelte is er uiteraard tijd om de tentoonstelling te bekijken en voor een gezellig hapje en drankje in het Archiefcafé.

Meld je vóór donderdag 6 juli aan via dit formulier.

Graag tot 11 juli!

Het team van het Noord-Hollands Archief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *