21 maart 2023

Kabinet verbiedt TikTok voor rijksambtenaren

image for Kabinet verbiedt TikTok voor rijksambtenaren image

Het kabinet ontraadt rijksambtenaren om de app TikTok te gebruiken op hun werktelefoon. Binnenkort wordt dit zelfs geheel verboden.

Dat schrijft staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) in een brief aan de Tweede Kamer. Hoewel het officieel gaat om ‘apps uit landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland en/of Nederlandse belangen’, bevestigt een woordvoerder tegen de NOS dat het gaat om TikTok.

Op korte termijn wil de rijksoverheid dat mobiele apparaten, uitgereikt aan ambtenaren in dienst van de rijksoverheid, zo zijn ingericht dat er alleen vooraf toegestane apps, software en/of functionaliteiten kunnen worden geïnstalleerd en gebruikt.

Eind vorig jaar kreeg China toegang tot TikTok-data van Europese gebruikers. Dat leidde mede vanwege het autocratische karakter van dat land direct tot zorgen.

Het besluit van het kabinet volgt het advies van de AIVD, dat stelt dat er bij alle applicaties die in beheer zijn in landen met een offensief cyberprogramma, gericht tegen Nederland en Nederlandse belangen, sprake is van een verhoogd spionagerisico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *