Tekst Tom Dalderup
Beeld Pexels
Steeds meer organisaties zetten stappen om hun informatiebeheer te verbeteren. Dit is niet alleen een kwestie van transparantie en wetgeving, maar ook van slimmer werken en betere dienstverlening. Tijdens de leergang IT-Regie Management op Nyenrode Business Universiteit heb ik als programmamanager samen met achttien professionals onderzocht waar overheden en andere organisaties staan op het gebied van databeheer. Wat me opviel? De wil om te verbeteren is groot, en er zijn al mooie successen geboekt. Tegelijkertijd liggen er nog volop kansen om informatie slimmer te organiseren, toegankelijker te maken en data nog beter in te zetten.
Tijdens de leergang kregen de deelnemers theorieën en methodieken aangereikt, zoals COBIT (voor IT-governance) en DMBOK (voor databeheer). Deze modellen helpen om data niet alleen te structureren, maar ook strategisch in te zetten. De inzichten uit deze theorieën en de praktijkervaringen van de deelnemers vormen de basis voor dit artikel.
Wat gaat er goed?
Wat mij positief stemt, is dat steeds meer organisaties werken met duidelijke afspraken over data-eigenaarschap. In negen van de achttien organisaties zijn er specifieke data-stewards of -eigenaren aangewezen. Dit is een belangrijke stap, want wanneer eigenaarschap helder is, ontstaat er grip en consistentie in databeheer.
Ook is het bemoedigend dat databeheer bij vier organisaties inmiddels een hoge prioriteit heeft op de managementagenda. Dit laat zien dat de strategische waarde van data steeds meer wordt erkend. Daarnaast zien vier organisaties zichzelf als een voorbeeld op het gebied van Woo-naleving, wat aangeeft dat het naleven van openbaarheidseisen en wetgeving in sommige organisaties al goed verankerd is.
Wat kan beter?
Toch zie ik ook knelpunten die aandacht vragen. Data zijn in veel organisaties nog verspreid over verschillende systemen, en dat is niet alleen een technisch probleem, maar ook een organisatorische uitdaging. In mijn onderzoek gaf 44 procent van de deelnemers aan dat dit hun grootste struikelblok is.
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Od 43: data, doe er wat mee! Verder lezen? Meld je dan hier aan voor een abonnement of vraag een gratis presentexemplaar op.