Naïef
Naïef
Wat ik me eerlijk gezegd weleens afvraag, is of we in gemeenteland voldoende beseffen wat al die informatie voor ons impliceert. Wat onze rol is. Hoe we die data beschermen. Hoe we die opslaan, ontsluiten en of we het op tijd vernietigen. Waar ik dat aan merk? We schrikken elke keer als we horen over een datalek of over de kennis die Google van ons heeft. Die reactie toont volgens mij dat we in Nederland nog altijd vrij naïef zijn als het gaat om de veiligheid en bescherming van digitale informatie. Blijkbaar denken we allemaal nog dat het wel meevalt – mij overkomt het niet.
Het is hoog tijd dat we die gedachte vaarwel zeggen. Databeheer is namelijk geen ‘moetje’ dat op een vrijdagnamiddag geregeld wordt. Het is van levensbelang voor een goed werkende democratie én het vertrouwen van onze burgers in ons. Zij moeten er per slot van rekening op kunnen vertrouwen dat hun gegevens bij ons in veilige handen zijn. We moeten omgaan met de informatie van onze inwoners en organisaties, zoals we dat met onze eigen wachtwoorden en bankgegevens doen. Niet naïef, niet slordig. Scherp. Dat is wat mij betreft de eindbestemming. Ik denk dat de weg ernaartoe nog lang is.
In elke vezel
Het jaarlijkse verslag waarin gemeenten rapporteren over hun informatievoorziening is een prima tool om onszelf scherp te houden. Maar we moeten opletten dat we niet alleen rapporteren omdat de wet het voorschrijft. Het is onze plicht om, zonder krampachtig te worden, onszelf constant spits te houden. Het jaarlijkse rapport is wat mij betreft dan ook een tussentijdse reflectie. Niet het moment waar we naartoe moeten leven. Wat we tússen die rapporten doen, is wat telt. Zie het als de sportploeg die ondanks slecht spel toch met 2-0 wint. De uitslag mag dan prima zijn, als het vertoonde spel te veel te wensen overlaat, is het nog maar de vraag of het volgende keer wel goed afloopt.
Onze plicht
Zo is het ook de manier waaróp we onze verslagscores behalen, die uiteindelijk bepaalt hoeveel vertrouwen men in ons mag hebben. Dus moet de bescherming van data onderdeel zijn van de dagelijkse routine van gemeenten, van hun ambtenaren en bestuurders. Het moet in ieders vezels zitten. Niet omdat de burgemeester dat van hen vraagt of omdat protocollen het voorschrijven, maar omdat het onze plicht is richting onze inwoners. Pas als we dat helemaal op orde hebben, is onze verbouwing écht geslaagd.
Jacques Niederer
Burgemeester van de gemeente Roosendaal