6 januari 2023

Wees kritisch

image for Wees kritisch image

Wat is subjectieve werkelijkheid? Subjectief is de werkelijkheid of verschijnselen zoals geïnterpreteerd en beleefd door waarnemende mensen. Afgelopen vrijdag werd ik na een heerlijke week retraite in Zeeuws-Vlaanderen, waarin ik verlost was van enig communicatiemiddel, opgeschrikt door een explosie van appjes, op mijn zojuist geactiveerde mobiele telefoon. Voelde ik me een moment daarvoor nog helemaal zen, nu opende ik het eerste appje met daarin een link naar een persbericht van één of andere nieuwssite.

Het bleek dat bijna het volledige management­team van de Tweede Kamer, mijn werkgever, zijn taken had neergelegd. De overige appjes omvatten dezelfde boodschap en waren verpakt in de vorm van steunbetuigingen, geïnteresseerde vragen, klassiek leedvermaak, suggesties en meningen over deze gebeurtenis. Allemaal heel vermakelijk en opmerkelijk divers van aard en toon.

Ook divers van aard en toon was wat er de afgelopen dagen allemaal langskwam via msn en sociale media. Dat vond ik superinteressant en ik vond het opmerkelijk om te zien hoeveel mensen en gremia een mening hebben over het hele gebeuren. Met als gevolg dat er keer op keer een onbeheerste slinger werd gegeven aan het verhaal, niet voorspelbaar met echte plottwisten… Als ware het een spannende film, eentje zonder echte helden en boeven.

Hoewel ik niet heel dicht bij het vuur was, ken ik veel van de hoofdrolspelers redelijk tot goed. Dus op een bepaalde manier voelde ook ik mij persoonlijk betrokken. En ook ik merkte een bijna onbedwingbare behoefte om mijn mening te geven. Temeer omdat ik inzag dat door mijn inside kennis de inhoud van sommige nieuwsberichten ronduit onvolledig en onjuist waren, wat me deed beseffen hoe belangrijk het is om je eigen waarheid te ontdekken en kritisch te zijn over de nieuwswaarde van externe berichtgeving. Het maakte de uitdaging en het belang nogmaals duidelijk om zelf daar waar mogelijk feitelijk vast te stellen wat er precies is gebeurd. Dus stick to the facts, wees kritisch en wees alert.

*Dit artikel is geschreven door Edwin Driessen en verscheen oorspronkelijk in Od 24 in december 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *