Gemeenteraadsleden gebruiken de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) soms als ‘geitenpaadje’ om aan informatie te komen. Dat zeggen de schrijvers van het onderzoek De praktijk van de Wob bij decentrale overheden, uitgevoerd door Pro Facto in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissie (NVRR).
Uit het onderzoek is gebleken dat de meeste overheden geen beleid hebben vastgesteld over de behandeling van Wob-verzoeken. De Wob heeft betrekking op informatie in documenten en geeft volksvertegenwoordigers zo een aanknopingspunt om over verlangde stukken te kunnen beschikken. Bovendien kan een Wob-verzoek gericht zijn op alle informatie (neergelegd in documenten) rondom een bepaald thema of onderwerp. Het uitzoekwerk is dan voor rekening van het dagelijks bestuur.
Het rapport van de onderzoekers verscheen aan de vooravond van de Wet Open Overheidsinformatie (Woo), die op 1 mei aanstaande in werking treedt. Volgens de opstellers van het rapport zouden gemeenteraden meer aandacht moeten hebben voor open informatie. De Woo stelt onder meer actieve openbaarmaking van bepaalde overheidsinformatie verplicht.
De onderzoekers stellen dat openbaarheid een belangrijk uitgangspunt is van onze democratie; het is een belangrijke taak van de volksvertegenwoordiging om te controleren of daarvan voldoende sprake is en daarvoor de nodige kaders te stellen.